כשיצאנו מפרדס חנה, אל הכביש הלוט בחושך סמיך סמיך, אמר הבן שלי "כשאני חושב על הנפש, אני מדמיין משהו כזה, עם צורה של ענן, שיוצאים ממנו חוטים דקים דקים לבנים וצהובים, מסורבלים, אבל יותר רזה מענן". הילדה כבר שקעה אל תוך שינה עמוקה ועבה. בחלל המכונית היו פסים דקים דקים של הדבר החמקמק, המסתורי, שאין לו שם ואין לו צורה מוגדרת, והוא פעם רזה ופעם עצום בגדלו בתוך הגוף, במרכז הנפש.

חזרנו מביקור אצל משפחה שלא פגשנו קודם, של חברת פייסבוק שלי, אמא לשלושה וצלמת. היא ביקשה לפגוש אותי ולצלם. אני קוראת אותה כבר תקופה בבלוג היפה שלה, ולמרות שהחיים שלנו כל כך שונים, היא עוררה בי סקרנות,  לחצות את קו המסך, להתייצב מול המצלמה שלה, להתמסר למבט החדש שלה, ולחקור אותה קצת בעצמי. מה תפיסת העולם הכל כך שונה משלי מכילה בעולם המציאותי.

קודם כל הבית. כבר בפסיעת הרגל הראשונה משער הברזל הסגול, הוא הזמין אותי בשפת הסתרים שלו להיכנס פנימה. חצר פראית, צופנת פינות סתורות ומלאות סיפורים, וכדורי אש קטנים בין השיחים והעצים, ואפילו בית גמדים קטן בקצה.

 

לכמה רגעים הפלגתי בפנטזיות עתידיות ואז נזכרתי, כשהיא סיפרה על בת משפחה שמפחדת מנחשים, וסיפרתי על הפוביה שלי. אחר כך הצילום בחצר העשבית הפך להיות יותר מתוח מבחינתי, הם שוב התחילו לזחול מתחת לתודעה. אבל רק לזמן קצר, כי הילדות תבעו את ליטרת תשומת הלב, והיא נאבקה באור שהלך וכבה בחוץ, ואני באי הנוחות שלי שהילדה שלה צריכה אותה והיא עסוקה בללכוד את הפריים שהיא מחפשת בי.

צילום: נעה זני

שאלתי את עצמי אם אין בזה הפרה של הנימוס ושל היופי לצלם בנוקיה72, שעליו ציטטה את פראן לייבוביץ' "מאפשר לך לא להיות נוכחת", כשיש מולי צלמת מקצועית, אמנית שמלאכתה יפה בעיני. היא לא אמרה דבר. יודעת כנראה שהדחף שלי לספר גדול כמו שלה.

ובתוך הבית, כריכת ספר מוכרת על שידה שנלקחה מהחפצים שמרכיבים את רשימת הפנטזיות שלי על בית:

הספר הזה, בגרסתו הקודמת, חיים כרותים של אתי הילסום, הוא מהספרים שטלטלו את תודעתי בגיל 16, ודמותה התנחלה בה למשך כמה שנים, בדיאלוג דמיוני קודח. עכשיו היא מתוודעת אל האשה המסעירה הזו, ונהיה חייבות לדבר על ההתעוררות שחוותה ועל הכתיבה המייצרת דיבור פנימי, ועל עוד נושאים, כמו התמונות מעוררות ההשתאות, שהדפיסה על מתכת, ומיד ביקשתי לרכוש ממנה.

ובין שני הבנים הגדולים נוצרה אינטימיות של בנים, שיחה של שניים שמבקשים לחקור את העולם בזירותיו האחרות, המדעיות, וההרמוניה שמשוררת בבית הזה, בכתליו, בחפציו, ובדברים הסמויים שאי אפשר להסביר, נהגה גם בהם.

 

12 תגובות

  1. ואוו,
    קודם הסמקתי,מבוכה של חציית הקוים בין חיים אמיתיים לפיסבוק ואח"כ מחשיפת האנטימיות ..ואז קראתי ונהנתי מנקודת מבטך האחרת ומהקוים המשותפים.
    ואח"כ עלתה מודעות עצמית של צלמת שלא באה על סיפוקה בסשן של שעה רק את אני והמצלמה ,אלא הסתפקה בחופזה באור שהסתלק ובילדיות שרצו נידנודים וחיבוקים.
    אני לא בטוחה לגבי התמונות והאם אני מרגישה שהצלחתי לעשות מה שתכננתי…
    במילים פשוטות :טוב לחצות קוים דמיוניים וגם לנו היה פשוט,כייף.

  2. ריקי, נגעת בכמה דברים שהייתי רוצה מהם תוספת:
    הדבר החמקמק המסתורי שאין לו צורה
    הפוביה
    ואתי הילסום, גיבורת שנות העשרים שלי (או שלושים?) שחרשתי הלוך ושוב..
    הנושא של לצאת מהמסך – נושא מרתק כשלעצמו. מקווה שתרחיבי עוד

  3. מאד אהבתי, וגם את התמונות שצילמת (כדורים של אש בין השיחים, ואפילו בית גמדים.. 🙂 מקסים. ותודה גם על הקישור – נראה מעניין, ופרדס חנה מקום נפלא לגור..

  4. תודה רבה, נעה, איריס ויעל.
    איריס, הדבר הזה, החמקמק, הוא מזכה אותי בביקור לעתים רחוקות לאחרונה, לצערי. את הרי יודעת אותו, הוא בציור שלך, בכתיבה. גם אם הוא בעל אופי משלו.
    הפוביה היא מנחשים, כתבתי עליה, היא מלווה את חיי מילדות בגלל שתי תקריות של נחש צפע מתחת למיטה כילדה.

    יעל, קיבלתי גם משובים על מועצה בעייתית מאוד ואיכות חיים מושפעת מזה, אבל היה מיוחד מאוד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *